Wednesday 29 August 2007

Layer Cake Dessert - Khanom Chan

Layer Cake Dessert

Ingredient :
- 2 tbsp mung bean flour
- 1 cups arrow root flour
- 2 tbsp rice flour
- 2 cups tapioca flour
- 4 cups coconut milk
- 3 cups sugar
- 1 cups jasmine’s water (put jasmine flower to floated in the water to scent it)- 1 tbsp green or blue color, make from pandanus leaf or flower leave
(I make from dried flower call * “Anchan” by put it in a hot water, soak for a while till the color come out, then squeezed and strain through the filter to get the clear)
Preparation:
1. Making the syrup by combine 1 cup of water and sugar in the pot and place on low fire leave it until sugar is melted and a bit thicker. Do not stir it, otherwise when syrup is cool will be come lumpy. Remove from the heat and rest until warm.
2. Combine all flour in the bowl and add in the coconut milk a bit at a time and knee slowly until finish all the coconut milk. Add the syrup (warm) and mix well.
3. Strain through cheesecloth into another bowl, then make 2 portions, 1 of portion add the flower color.
4. Place the steamer on the fire, on the stream tray greases the oil over the tray,
5. Steam the tray until it’s hot. Pour the white color for 1st layer and cover to steam for 5 minis. Then pour the color mixtures for 2nd layer, cover and steam for other 5 minis. Make like this until finish the mixture, make the color is on top or the last layer and steam it for 7-10 minis, remove for steamer.
6. Let it cool and cut in small piece and serve.

* Anchan is a Thai name of “Butterfly Pea flower”. This flower you can use fresh or dried to get the natural blue or purple color for add in a food or dessert. Now have many people are use this flower for drinking like a flower tea too.

สูตรภาษาไทย

Ingredient :
- แป้งถั่วเขียว 2 ชต
- แป้งเท้ายายม่อม 1 ถ้วย
- แป้งข้าวเจ้า 2 ชต
- แป้งมัน 2 ถ้วย
- หัวกะทิ 4 ถ้วย
- น้ำตาลทราย 3 ถ้วย
- น้ำลอยดอกมะลิ หรือ น้ำใบเตยข้น/น้ำดอกอัญชัน 1 ถ้วย 
- ถ้าไม่มีใบเตย หรือดอกอัญชัน ก็ใช้สีเขียว สีน้ำเงิน 1 ชต

วิธีทำ

วิธีทำ
1. เชื่อมน้ำเชื่อมโดยใช้น้ำ 1 ถ้วย น้ำตาลทราย 3 ถ้วย
2. ผสมแป้งทั้ง 4 ชนิด เข้าด้วยกัน แล้วนวดกับกะทิ โดยค่อย ๆ ใส่กะทิทีละน้อย ๆ นวดนาน ๆ จนกะทิหมด แล้วใส่น้ำเชื่อมคนให้

เข้ากัน พอให้แป้งติดหลังมือนิดหน่อย
3. กรองแป้งทั้งหมด แล้วแบ่งแป้งครึ่งหนึ่งเป็นสีขาว อีกครึ่งหนึ่งใส่ใบเตยหรือสีตามชอบ
4. นำถาดไปนึ่งแล้วทาน้ำมันให้ทั่ว ใส่แป้งสีขาวประมาณ 1/2 ถ้วย แล้วนึ่งให้สุกประมาณ 5 นาที ชั้นที่ 2 ใส่สีเขียว แล้วนึ่งอีก

ประมาณ 5 นาที ทำเช่นนี้ไปจนหมดแป้ง แล้วให้ชั้นสุดท้ายเป็นสีเข้มกว่าชั้นอื่น ๆ เมื่อสุกยกลงทิ้งให้เย็น แล้วตัดเป็นชิ้นตามต้องการ

**ชั้นสุดท้ายมลนึ่งประมาณ 7-10นาทีค่ะ เพราะขนมเริ่มหลายชั้นจะสุกช้ากว่าชั้นล่าง อ่านเจอมาว่า ขนมชั้น นึ่งแต่ละครั้ง..ถ้านึ่งหลายชั้น แต่เวลาไม่ควรจะเกิน 1 ชม ในแต่ละครั้งเพราะจะทำให้ขนมชั้นล่างฟูขึ้นมาค่ะ **




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...