Sunday, 7 January 2007

Khanom Dork Jork



Dork Jork
·         100 gram rice flour
·         100 gram tapioca flour
·         50 gram plain flour
·         ¼ c sugar
·         1 egg
·         1 tsp. salt
·         1 tbsp. oil
·         ½ lime water or plain water
·         2 tbsp. (or more if you like) black and white sesame seed
·         Cooking oil for fry
·         Dok Jok mold

Method
  1. In the large blow and mix all flour together, add lime-water/water a bit at the time and knead until the flour smooth, not a lumpy.
  2. Add egg, sugar, oil and salt then mix together and add the remaining water. Add sesame seed mix well.  
  3. Heat the oil in frying pot/pan, place a mold in the pot, when it’s hot then take out and dipped into the flour mixture, the flour will stick at the mold and dip it in the oil, when the flour set for deep fry.
  4. After few second then check the mold a bit to release the flour came out from mold and fry until it cook.
  5. Take out from oil and drain the oil on kitchen towel and let it cool before keep in the tight container

Thai version  
 Top of Form


ขนมดอกจอก
ส่วนผสม

  • แป้งข้าวเจ้า 100 กรัม
  • แป้งสาลี 50 กรัม
  • แป้งมัน 100 กรัม
  • น้ำตาลทราย 1/4 ถ้วย 
  • เกลือป่น 1 ชช
  • น้ำมันพืช 1 ชต   
  • ไข่ไก่ 1 ฟอง
  • น้ำปูนใส 1/2 ถ้วย
  • งาดำ งาขาว ตามชอบ
  • น้ำมันพืช สำหรับทอด
  • พิมพ์ขนมดอกจอก

วิธีทำ
1. ผสมแป้งทั้งสามชนิดรวมกัน ค่อยๆใส่น้ำปูนใส และน้ำ ทีละนิด นวดแป้งพอเข้ากัน จากนั้น ใส่ไข่ไก่ น้ำตาลทราย เกลือป่น น้ำมัน คนให้เข้ากัน เติมน้ำที่เหลือจนหมด
2. ใส่น้ำมันลงในภาชนะ แช่พิมพ์สำหรับทำขนมในน้ำมัน ตั้งไฟให้ร้อน ใช้ไฟปานกลาง ยกพิมพ์ขึ้นซับกับกระดาษซับน้ำมัน แล้วจุ่มลงในแป้งที่เตรียมไว้ ให้แป้งติดพิมพ์ แล้วนำลงไปจุ่มในน้ำมันทอด
3.พอแป้งอยู่ตัวแล้วสะบัดให้แป้งหลุดจากพิมพ์ (ถ้าไม่หลุดหาไม้หรือมีดปลายแหลมช่วยเขี่ยออก) ทอดให้เหลือง ตักขึ้นให้สะเด็ดน้ำมัน ปล่อยให้เย็น เก็บใส่ภาชนะที่มีฝาปิดสนิท

ข้อแนะนำ
1. พิมพ์ใช้ทำขนม ควรแช่ในน้ำมันก่อน คืน จะทำให้ขนมล่อนออกจากพิมพ์ง่าย                        
2. ถ้าพิมพ์ไม่ร้อน ก็จะจุ่มแป้งไม่ติด และถ้าน้ำมันติดพิมพ์มากไป แป้งก็จะไม่ติดเช่นกัน        
3. ควรคนแป้งให้เข้ากันก่อนทุกครั้ง ก่อนจุ่มพิมพ์ เพราะแป้งที่ผสมจะนอนก้น 
4. การทอดแต่ละครั้ง ควรแบ่งแป้งใส่ถ้วยเล้กที่มีขนาดใหญ่กว่าพิมพ์เล็กน้อย

ที่มาของสูตร อาหารเป็นอาชีพ "ขนมหวาน" โดย อ.ศรีสมร คงพันธ์

3 comments:

Rick said...

Hi there my friend I love Lotus cookiies my friend Mam is bring me the molds next week I live in San Diego cann't find here

MaeJJ said...

Hi Rick,

I'm grad you like it and hope you enjoy to making this

cheers!

Anonymous said...

Hello, looks wonderful! I love those cakes- I am just really confused, what is the difference between Khanom Dok Jok- and Khanom Dok Bua? Is the difference just that one you use coconutmilk in and the other slaked limestone Water and tapioca as well..or is it the shape ( one bends and the other is straight)?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...