Monday, 3 September 2012

Mooncake


Every year I'll make mooncake, for our family, friends and relative some time even for sell too. This time I just make it too early because one of my Thai friend came to see me at home, then I asked her whether she want to make mooncake. she willing to bake then we just start made it. After finish also give her to bring home and eat too.
 
This time I try new mooncake mold, it's plastic one. I bought from Kitchen Capers shop in Kallang. It's wonderful mold, the pattern is very clear and shape.
 

Thank you to my friend +rungtip choakchaitham  for this recipe 

ขนมไหว้พระจันทร์ โดยคุณอ้อย

ส่วนผสมแป้ง
  • แป้งสาลีบัวแดง(ส่วนที่ 1) 400 กรัม
  • น้ำมันพืช 200 กรัม
  • น้ำเชื่อม 425 กรัม
  • น้ำด่าง 1 ชต.
  • แป้งสาลีบัวแดง(ส่วนที่ 2) 300 กรัม
วิธีทำ
1. ร่อนแป้งส่วนที่ 1 พักไว้
2. ผสมน้ำมัน น้ำเชื่อม น้ำด่าง คนให้เข้ากัน เทลงในแป้ง คนให้เข้ากัน พักแป้ง 1-2 ชั่วโมง หรือค้างคืน
3. นำแป้งส่วนที่ 2 มาผสมกับแป้งที่พักไว้ นวดให้เข้ากัน ลองหยิบแป้งแล้วบี้ดู สังเกตุว่าแป้งจะเป็นแผ่น ไม่ขาดยุ่ยก็ใช้ได้ พักไว้ 10 นาที
4. แบ่งแป้งก้อนละ 50 กรัม กดให้แบน ใส่ไส้ที่ชั่งไว้ก้อนละ 120 กรัม เอาแป้งหุ้มไส้ให้มิด กดในพิมพ์ เคาะออกวางเรียงใส่ถาดอบ
5. อบไฟบนล่าง 200 องศาซี ประมาณ 10-15 นาที นำออกมาทาไข่แดงบาง นำเข้าเตาอบอีกครั้งประมาณ 10 นาที เอาออกมาวางผึ่งบนตะแกรง

สูตรนี้จะได้ขนมเปี๊ยะไหว้พระจันทร์ประมาณ 25 ก้อนค่ะ





No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...