Three Colors Crystal KlongKlang, it made from green bean flour.
The recipe and method as follows;
- 200 gm green bean
- 200 gm coconut milk
- 80-100 gm sugar
- 2-3 cups of water
- pint of salt
- 50 gm tapioca flour for dusting
- In a mixing bowl add flour and boiling water a bit once at the time, use the wooden spoon to stir because the dough it’s still hot, after then use hand to knead until soft dough. Divide the dough into 3 parts, to mix the color e.g red, green, yellow or any color as you prefer.
- Roll the dough into a small ball and then press on a wooden mold to make shall pattern, sprinkle the tapioca flour to prevent sticking together. Repeat the same until finish dough.
- In the port, add water and bring to boil, add dough into the boiling water and boil it until cooked or floating. Scoop and put in a bowl of cold water, for making dough look clear like crystal.
- Prepare the coconut milk. The amount of coconut milk you use as well as you like and sufficient with amount of crystal dough you made.
- Mix coconut milk with sugar and a pinch of salt. Stir to dissolve sugar. Please take note; I don’t like my dessert too sweet so I add sugar a bit by bit first and then if you fine not sweet enough then add later, if but add too much in the beginning and you fine too sweet, and then you add more salt can be help too.
- Heat to the coconut milk until boiling, and then take up the crystal dough from the cold water, put it down into coconut milk mixture. Remove from the heat, scoop in a bowl and sprinkle the cooked sesame seed and can serve while hot or warm.
ครองแครงแก้วสามสี ทำจากแป้งถั่วเขียว ผสมกับน้ำอุ่นๆ นวดให้แป้งนุ่ม ปั้นเป็นก้อนกลมขนาดพอดี นำไปคลึงบนไม้คลึงครองแครง ออกมาเป็นตัวหนอนกลมดี๊กเชียว อิอิอิ.... จากนั้นก็นำไปต้มในน้ำเดือด จนแป้งสุกหรือลอยตัวขึ้นมา จักมาใส่ชามน้ำเย็น เพื่อให้ตัวแป้งใสขึ้นอีก ...แล้วก็หันไปเตรียมน้ำกะทิ ด้วยการผสมกะทิกับน้ำตาลและเกลือนิดหน่อย คนให้น้ำตาลละลาย ตั้งไฟพอเดือดแล้วใส่ตัวครองแครงลงไป ต้มจนเดือดอีกครั้งยกลง เวลาจะทานก็ตักใส่ถ้วย แล้วดรยก้วยงาขาว งาดำที่ถั่วแล้วลงไป ...รับทานได้ทั้งร้อนและเย็น ตามความชอบ
No comments:
Post a Comment